Jouw bezoek gratis aanmelden
  • 16 juni 2023
  • 4 Minuten om te lezen

Als de cobots zelfs friet gaan bakken

Als de cobots zelfs friet gaan bakken

De meest uiteenlopende robottoepassingen kon je op Vision, Robotics and Motion zien. Geen wonder, want bij de aftrap van het evenement, liet Elias Lundström van HowToRobot zien dat Nederland een unieke positie inneemt als het om toepassingen van de robot gaat. Als straks de cobot je in de friettent bedient, moet die bewering wel kloppen.

De robotdichtheid van Nederland mag dan wel wereldwijd op de 13e plaats staan, de Nederlandse markt onderscheidt zich wel degelijk. Voor een land met de omvang van de Nederlandse industrie zijn 350 leveranciers erg veel, zegt Elias Lunström. HowToRobot brengt de robotmarkt wereldwijd in kaart, niet alleen de fabrikanten maar ook de system integrators. “Nederland telt net als Denemarken veel start-ups die kijken naar robottechnologie van morgen.”

Wat brengt de toekomst als het om automatisering gaat?

Een voorbeeld daarvan is Wageningen University. De landbouwspecialisten toonden in Den Bosch onder andere een bloemenplukmachine. Plukrijpe bloemen worden met visiontechnologie gedetecteerd en dan automatisch geplukt. Een oplossing om de schaarste aan plukkers tegen te gaan. De agromarkt wordt booming voor robots, zegt even later Youri Steinbuch, een van de oprichters van de Eindhovense robot-en drone-ontwikkelaar Avular. Bouw en infra zijn andere sectoren waar robotisering gaat boomen. Waarom: 30% van de medewerkers gaat met pensioen en jongeren willen niet meer op hun knieën zitten. En zo schetst hij meer groeimarkten.

Ze zeggen vaak reductie van arbeidskosten te willen. De dieper liggende reden voor automatisering is een andere: meer doen met hetzelfde aantal mensen” Daniel Jackson, Gain & Co

Net zoals andere sprekers wijst hij telkens op het personeelsgebrek als drijfveer om te automatiseren. Daniel Jackson van Gain & Co merkt dat ook bij klanten. “Ze zeggen vaak reductie van arbeidskosten te willen. De dieper liggende reden voor automatisering is een andere: meer doen met hetzelfde aantal mensen.” De oplossingen die de exposanten op Vision, Robotics and Motion toonden zijn divers. Van een lascobot van HRG Robotics die zonder programmeren maar met vision en slimme beeldherkenning automatisch het lasprogramma maakt. Of de cobot met vision van Jake, ingezet voor kwaliteitsinspectie.

De cobot als frietbakker

Hoe ver robotisering straks gaat? Wie het weet mag het zeggen. Wat te denken van de toepassing die Dormac Automation toonde samen met system integrator Devoteq: een gerobotiseerde installatie om frieten te bakken. Waarom? Gebrek aan personeel. Grotere keukens in de horeca vragen naar automatisering om aan de vraag te kunnen voldoen. De Doosan E-series cobot neemt het bakken van de frieten en snacks over, houdt de baktijd in de gaten en haalt het mandje precies op tijd uit het vet. De geautomatiseerde keuken laat alle ruimte om tussentijd handmatig de patat en frikandellen te bakken.

Autonome robots vragen andere regelgeving 

De toekomst brengt zeker autonome robots en drones, mits de regelgeving wordt aangepast. Want de inspectiedrone van MRR, ook een Eindhovense startup, vliegt automatisch om objecten heen, zonder dat je een vliegroute hoeft te programmeren. Ideaal voor de agrarische sector zou je zeggen. Jammer, de regels in Nederland schrijven nog steeds voor dat een operator de drone in het zicht moet houden. Autonoom maar dan wel onder toezicht!

We hebben geen menselijke programmeur meer nodig om een lijn of machine om te stellen ” Matthieu Bemelmans, Vinci Tech

Zero programming robots

Een andere toekomst: zero programming automatisering. “Als je dezelfde taak maar dan met een net iets ander product of een net iets andere taak met de robot wilt uitvoeren, kan dat zonder opnieuw te programmeren”, aldus Matthieu Bemelmans van Vinci Tech. Zero betekent dus niet helemaal zonder programmeren. “We hebben geen menselijke programmeur meer nodig om een lijn of machine om te stellen.” Dat levert toch al veel flexibiliteit. De voorbeelden uit onder andere de montage industrie spreken voor zich.

Met AI powered robots naar society 5.0

Kunstmatige Intelligentie, AI, is in de robotwereld meer dan een hype. Voor kwalitieitsinspecties, bin picking en andere toepassingen een uitkomst, meent van Daniel Telgen van Cboost. “We staan met AI in de kinderschoenen. AI powered robotisering is net begonnen.” Het vraagt wel anders over automatisering e robotisering te denken om de acceptatie van robots in goede banen te regelen. Hij spreekt over society 5.0, want met Industrie 4.0 zijn we er nog niet vanwege de beperkingen. “Japan is de blauwdruk voor hoe society 5.0 er uit ziet: een hoog technologisch, volledig circulaire samenleving. Dit is de macro beweging die invloed heeft op hoe de industrie er gaat uitzien.”

De volgende editie van Vision, Robotics & Motion vindt plaats op 5 en 6 juni 2024. 

Dit artikel is mogelijk gemaakt door make-in-europe.nu. In Solutions Magazine van september 2023 kun je een uitgebreid artikel over Vision, Robotics & Motion lezen.